به گزارش یزدفردا به نقل از روزنامه ال پائیس اسپانیا، در بسیاری از دموکراسیهای غربی، تلافی نظامی وحشیانه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی علیه مردم غیرنظامی غزه در پی حمله حماس در ۷ اکتبر (۱۵ مهر ۱۴۰۲)، از سیاست خارجی فراتر رفته و به یک موضوع داخلی در این کشورها تبدیل شده است.
در این یادداشت آمده است: چند روزی است که پردیسهای برخی از معتبرترین دانشگاههای آمریکا به تظاهراتهایی پیوستهاند که در روزهای پایانی هفته در شهرهایی مانند لندن، پاریس و نیویورک برگزار میشود؛ دانشجویانی که پایان فوری جنگ غزه را خواستار هستند.
«معتبرترین دانشگاهها، در حال برانگیختن جامعه آمریکا هستند».ال پائیس در تشریح اهمیت گسترش اعتراضهای ضد اسرائیلی در آمریکا به ویژه در بین دانشجویان مینویسد: معترضان درگیری با مقامهای دانشگاهی و پلیس را که در آستانه رسیدن به ابعاد تاریخی است، در کشوری ادامه میدهند که صرف نظر از دموکرات بودن یا جمهوریخواه بودن دولت، بدون قید و شرط از اسرائیل حمایت میکند. نامهایی مانند کلمبیا، هاروارد، ییل، اموری یا امرسون در میان بیش از ۲۰ دانشگاهی هستند که با سازماندهی این بسیجها، در حال برانگیختن جامعه آمریکا هستند.
به نوشته این رسانه اروپایی، برخلاف دیگر اعتراضهای گستردهای که اخیراً در ایالات متحده تجربه شده است، مانند زندگی سیاه پوستان مهم است (Black Lives Matter/ پس از قتل جورج فلوید به دست پلیس در سال ۲۰۲۰) یا جنبش اشغال وال استریت (Occupy Wall Street/ که در سال ۲۰۱۱ در اعتراض به وضعیت ایجاد شده در این کشور به موجب بحران اقتصادی)، اعتراضهای فعلی جامعه دانشگاهی، نه بر اساس یک موضوع داخلی بلکه بر اساس یک وضعیت غیرقابل قبول در خاورمیانه است که معترضان تا حدی دولت خود (آمریکا) را مسئول آن میدانند.
برای یافتن بسیجی مشابه آنچه اکنون در آمریکا شاهد هستیم، باید به حدود ۴۰ سال قبل برگردیم، زمانی که خشم جهانی علیه رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی دانشجویان آمریکایی را از کلاسهای درس بیرون راند.
به نوشته ال پائیس، تفاوت اعتراضهای کنونی این است که اکنون آمریکا در یک جنگ فرهنگی و در یک قطبیسازی سیاسی بیسابقه غوطهور است که پوپولیسم فوق محافظهکار که بزرگترین نماینده آن دونالد ترامپ رئیسجمهوری سابق است، از آن سوء استفاده کرده است و این مساله، تهدید ایجاد شکاف و گسست در صفوف دموکراتها به فاصله چند ماه از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر را در پی دارد.
«هیچ دولتی نباید تعجب کند که تصاویر از فاجعهای که در غزه رخ میدهد، وجدانها در هزاران کیلومتر دورتر را برانگیزد».
در ادامه این گزارش آمده است: تصمیم ریاست دانشگاه کلمبیا برای تعلیق دانشجویانی که اعتصابها را رها نمیکنند و دستور پلیس نیویورک برای ورود به محوطه دانشگاه و اخراج معترضان (اقدامی که در ساعات اولیه دیروز تکرار شد) از دو هفته پیش درگیریهایی را تشدید کرده که یادآور اعتراضها علیه جنگ ویتنام است؛ روندی که میتواند به مانعی جدی برای جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا تبدیل شود که سودای انتخاب مجدد را در سر میپروراند.
چنان که ال پائیس تصریح میکند: هیچ دولتی نباید تعجب کند که تصاویر از فاجعهای که در غزه رخ میدهد، وجدانها در هزاران کیلومتر دورتر را برانگیزد؛ و البته کسانی که میتوانند برای جلوگیری از این فاجعه مداخله کنند باید وارد عمل شوند. جو بایدن، سیاستمداری است که نتانیاهو بیشتر به او وابسته است و میتواند او را مجبور به آتشبس کند و وضعیت ناامیدکننده غیرنظامیان فلسطینی را پایان دهد و این دقیقا مسالهای است که دانشجویان آمریکایی آن را درک میکنند و نسبت به آن آگاه هستند.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 13,ژانویه,2025